Het koor

De aparte noot van Merksem !
Prettig eigenwijze optredens voor een ruim publiek, zingen op liturgische hoogdagen, deelname aan het provinciaal koortornooi, groepsreizen, daguitstapjes… Maar vooral het plezier van liefhebbers die samenzingen!

Concert All you need is love

Van Cecilia tot Floriaan
Korte historiek van een vaste waarde onder de Antwerpse koren
Het Sint-Ceciliakoor Merksem – sinds 2011 Koor Floriaan – bestaat reeds sinds 1938 en was jarenlang een herenkoor onder leiding van de heer De Belder. Er werd voornamelijk Gregoriaans gezongen en dat op aanzienlijk niveau. Met de vernieuwingen in de liturgie ontstonden vanaf 1965 ook een jeugdkoor en dameskoor met elke een eigen dirigent.

In 1974 smolt alles samen tot één koor, het gemengd Sint-Ceciliakoor onder leiding van Leo Wuyts die daarvoor het jeugdkoor leidde. Onder zijn bekwame leiding zou het Sint-Ceciliakoor talloze grote vieringen en concerten uitvoeren die nog steeds deel uitmaken van het collectief geheugen van de Sint-Jozefsparochie. Na dertig rijke koorjaren besloot hij in 2005 het dirigeerstokje door te geven aan Ada Bakelants. Vandaag werkt zij met het koor aan een vlot, afwisselend en aangenaam koorrepertorium met religieuze focus.

Het Ceciliakoor behaalde tijdens diverse edities van het provinciaal koortornooi onderscheiding in eerste afdeling. Naast het opluisteren van de liturgische hoogdagen brengt het koor regelmatig prettig eigenwijze optredens voor een ruim publiek. Te midden van de vele koren en muziekverenigingen met de naam Cecilia koos het koorbestuur de nieuwe naam Koor Floriaan. Een weloverwogen beslissing na meer dan 70 jaar. In het lied ‘Ik zag Cecilia komen’ is Floriaan de geliefde van Cecilia. Floriaan staat verder voor Florissant, Fleurig … Tijdens de voorstelling Zzzinderend werd deze nieuwe naam in februari 2011 voorgesteld aan de parochie en het brede publiek.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close